Een pitch is een korte introductie van jezelf en datgene wat jij te bieden hebt. Ik kom regelmatig op bijeenkomsten waar mensen zich voorstellen met een pitch. Ik ben altijd geïnteresseerd in hoe mensen dat doen. Wat maakt een pitch sterk en effectief? En wat doet afbreuk aan zo’n kort optreden?

Ik word als communicatiespecialist wel gevraagd om dit soort pitchactiviteiten te begeleiden en om mensen te helpen hun pitch sterker te maken. Ik maak daarbij graag gebruik van video. Ik film de pitchers en laat ze hun eigen optreden terugzien. Dat terugkijken is voor de pitchers spannend en confronterend, maar met een beetje begeleiding vooral leerzaam.

95% van je communicatie bestaat uit onbewust gedrag. Je weet niet wat je doet en ook niet hoe. Pas wanneer je door hebt wat je doet, heb je de mogelijkheid er wat mee te doen.

10 praktijktips om je pitch te verbeteren

  1. Een goede start van je pitch is belangrijk. De eerste 10-15 seconden is primetime. In deze korte tijd besluiten je toehoorders of ze aandachtig blijven luisteren of niet.
  2. Begin je pitch met een kleine vertraging. Start niet direct met praten, maar maak eerst oogcontact met je toehoorder(s). Als je daar ook nog bij kunt glimlachen wordt het nog sterker.
  3. Spreek rustig. Meestal starten pitchers met het noemen van hun naam en bedrijfsnaam. De kans dat je die twee namen sneller zegt dan je publiek kan verwerken is groot. Ik heb na een pitch wel eens gevraagd wie uit het publiek de naam en de bedrijfsnaam van een pitcher nog wist. De score was schokkend laag.
  4. Begin met een pakkend stukje. Een paar zinnen die nieuwsgierig maken zijn goud waard. Dat kan bijvoorbeeld door vragen te stellen of stelling te nemen.
  5. Maak de afstand naar je publiek korter. Wanneer je als pitcher voor een groep staat, kun je je boodschap krachtiger maken door een stap naar voren te doen.
  6. Hou oogcontact met je toehoorders. Doe dat niet te vluchtig. Een paar seconden per persoon is goed. Probeer ook te zien wie er positief reageren op je pitch. Geef die mensen meer aandacht tijdens je pitch en zoek ze later ook even op.
  7. Vertel welke probleem jij oplost. Pitchers hebben de neiging om te vertellen wat ze zijn. Dat is goed voor hun ego en hun zekerheid, maar minder interessant voor je publiek. Vertellen welke problemen jij oplost en wat die verandering voor je klanten betekent, is veel aantrekkelijker en begrijpelijker voor je publiek.
  8. Hou het kort en bondig. Bedenk van te voren wat binnen jouw expertise interessant is voor je luisteraar(s). Wanneer je uitweidt, verlies je je publiek. Het is ze simpelweg te veel.
  9. Bedenk wat het doel is van je pitch. Wat wil je dat je toehoorders gaan doen?  Zorg dat je pitch en jouw uitstraling daartoe uitnodigen. Zeg die uitnodiging ook letterlijk in het laatste deel van je pitch.
  10. Sluit af met je naam en je bedrijfsnaam. De mensen die je verhaal interessant vonden zijn er in geïnteresseerd. Ze willen je graag kunnen aanspreken of vinden.

Bonustip: Vraag eens feedback over je pitch. Begin met de mensen waarvan je gemerkt hebt dat ze aandacht voor je hadden. Vraag later ook eens de mensen die je moeilijker kunt peilen hoe ze je pitch vonden. Wees blij met alles wat ze je vertellen en bedank ze daarvoor. Gebruik de feedback om je pitches te verbeteren.