1 Ga bij een presentatie altijd uit van je eigen kennis. Verzamel alle kennis die je hebt over het onderwerp en rangschik het in een voor jou logisch verhaal.

2 Maak van dat verhaal een uitgebreide presentatie met zoveel mogelijk sheets, zodat niemand zal twijfelen aan jouw professionaliteit.

3 Zorg dat je zo veel mogelijk facetten van het onderwerp in je presentatie behandelt. Voorkom dat je publiek denkt dat je onvolledig bent geweest.

4 Maak veel gebruik van definities, opsommingen, schema’s en grafieken. Mensen zijn gek op informatie, ze kunnen er geen genoeg van krijgen.

5 Maak zo veel mogelijk gebruik van vaktaal. Imponeer je publiek ook op die manier. Laat weten dat je een professional bent die up-to-date is.

6 Zorg dat de zaken die je vertelt letterlijk op de sheets staan. Je publiek kan je verhaal dan ook volgen als je niet verstaanbaar bent en jij kunt je tekst niet kwijtraken.

7 Vertel je publiek dat ze aan het eind van de presentatie de mogelijkheid krijgen om vragen te stellen. De kans dat ze die vragen na jouw presentatie nog weten en durven te stellen is dan het kleinst. En de kans dat je de antwoorden al hebt verteld het grootst.

8 Verduister de presentatieruimte en doe tijdens de presentatie het licht uit. Je publiek kan zich hierdoor beter concentreren. Nog een voordeel van deze situatie is dat het publiek jouw zenuwen niet ziet.

9 Zorg altijd voor een hand-out. Het best kun je deze aan het begin van je presentatie geven. Zo kan je publiek meelezen, dan blijven ze in ieder geval bij de les.

10 Kijk tijdens de presentatie zo min mogelijk naar je publiek. Dat leidt vaak enorm af. Wanneer je niet voorleest van je sheets kun je het best over de hoofden van je publiek naar de achterwand kijken. Oogcontact met het publiek leidt nogal eens tot storende interactie en daar is niemand mee gediend.